Kontakt
  The clean solution

  Jungfraujoh, Švajcarska

  Profesionalna mašina za pranje posuđa M-iQ - efikasna tehnika pranja na planinskom vrhu Jungfraujoh

  „Vrhunac” svakog putovanja u Švajcarsku je planinski vrh Jungfraujoh. Turisti svih iz zemalja sveta dolaze na „vrh Evrope” da bi na visini od 3.454 metara doživeli čarobni svet od leda, snega i stena. Planinska jezera, vodopadi, glečeri, a unaokolo planinski masivi Ajger, Menh i Jungfrau: posetioce očekuje pogled koji oduzima dah i koji se pri dobrom vremenu proteže sve do Vogeza i Švarcvalda.

  Penjači mogu da dođu do platoa Jungfernjoha zupčanom železnicom koja pređe gotovo 1.400 metara pre nego što stigne u svoju tunelsku stanicu na najvišoj železničkoj stanici Evrope.

  Svi restorani imaju prostorije za pranje posuđa, no samo u lokalu Eiger se koristi profesionalna mašina za pranje posuđa M-iQ.

  Ona je MEIKO-va mašina za pranje sudova koja je postavljena na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi i redak vazduh joj ne predstavlja nikakav problem.

  Radi samo pet sati na dan pa u najkraćem roku opere na hiljade tanjira i delova pribora za jelo.

  Die höchste MEIKO Spülmaschine in Europa

  Leti se svi restorani, a sa njima i profesionalna mašina za pranje posuđa, napajaju vodom od otopljenog snega. „Kada imamo najviše gostiju, potrebno nam je oko 60.000 litara”, objašnjava Andreas Wyss (rukovodilac tehničkog održavanja), „U planinske rezervoare stane oko 1.000 kubnih metara vode.

  Na planini uglavnom ne zavisimo ni od koga. Zimi pumpama dopremamo izvorsku vodu kroz železnički tunel sve do brda, gde se ona meša sa akumuliranom vodom od otopljenog snega i leda. Pre nego što voda visokog kvaliteta počne da curi iz slavine, ona se filtrira, dezinfikuje UV zračenjem i priprema.

  Cilj je da se na nadmorsku visinu iznad 1.300 m doprema što manje vode da bi se uštedela energija. Zbog svoje male potrošnje vode, i profesionalna mašina za pranje posuđa M-iQ će da doprinese smanjenju vode, jer su joj i karakteristike potrošnje pozitivne.” Andreas Wyss kaže: „Odlučili smo se za M-iQ sa rekuperacijom toplote, jer pazimo na uštedu resursa i na to da energiju koristimo ciljano i ekonomično. Osim toga, automatska mašina sa korpom pere brzo i dobro. Naši zahtevi za energetski efikasnu tehniku pranja su ispunjeni.”