Kontakt
  The clean solution
  Ikona Kantine

  Umwelt Arena Schweiz

  MEIKO-v sistem za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC je sastavni deo održivog sveobuhvatnog koncepta

  Umwelt Arena Schweiz

  MEIKO sa svojim sistemom za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC usmerava fokus na održivost i higijenu pa postavlja standarde u toj oblasti

  U okolini Ciriha se sve vrti oko uštede resursa, jer se tu nalazi Umwelt Arena Schweiz koja je vrlo posebno mesto za događaje i izložbe. U fokusu su održivost, obnovljiva energija i prehrana, ali i pitanje kako mobilnost i stanovanje da se spoje sa tim. Ono što je posebno: Na raspolaganju ne stoje samo prostorije za konferencije i događaje, odn. posetioce ne očekuju samo mnogobrojne izložbe – sam taj impresivni objekat je najbolji primer za to kako održivost može da uspe. Fotonaponski sistem koji je ugrađen u objekat doprinosi CO2 neutralnom radu i proizvodi više struje nego što može da potroši – kao neka elektrana. Posredovanje znanja i senzibilizacija namenjeni su grupama posetilaca – bez obzira da li se radi o pojedinačnim proizvodima ili tehnologijama zgrada za održivu budućnost.

  MEIKO je sastavni deo Umwelt Arene, jer je taj proizvođač mašina već odavno prepoznao značenje neiskorišćenih ostataka hrane po pitanju održivosti. MEIKO sa svojim sistemom za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC usmerava fokus na održivost i higijenu pa postavlja standarde u toj oblasti.

  Od otpadaka iz arenine kuhinje pomoću sistema za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC prvo se dobija biogas, od kojeg pomoću kogeneracionog postrojenja mogu da se proizvedu struja i toplota. Na taj način, energija potrošena za proizvodnju hrane delom može da se iskoristi u drugom vidu. To se potpuno uklapa u koncept Umwelt Arene, jer rad interaktivne izložbe mora da bude maksimalno klimatski neutralan i ekološki prihvatljiv. Svaki gram preostale hrane se pomoću sistema za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC prerađuje u takozvani supstrat koji se dalje odvodi do internog postrojenja za biogas – bez transporta kamionom, bez skladištenja – to je obnovljiva energija od biogasa u Umwelt Areni i primerno radno okruženje za osoblje u kuhinji.

  Max Chopard, rukovodilac projekata za izložbe u Umwelt Areni, to je rekao ovako: „Drago nam je da sa inovativnim i energetski efikasnim sistemom za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC našeg izložbenog partnera MEIKO koristimo održiv proizvod koji aktivno doprinosi reciklaži ostataka hrane. Danas je neophodno da svi u što većoj meri sprečavamo stvaranje otpada od preostale hrane. Tamo gde to nije moguće, koristi se održiva tehnologija za reciklažu ostataka hrane.” Izuzetno uspešna integracija sistema za reciklažu ostataka hrane WasteStar CC u Umwelt Areni Schweiz jasno pokazuje kako ušteda resursa, održivost i dobri radni uslovi mogu da se ostvare i na ovaj način.