Kontakt
  The clean solution

  Univerzitetska klinika u Insbruku

  Automatski raspremač kolica, sistem za pranje kolica i tračne mašine za pranje sudova M-iQ u Insbruku

  Uni Innsbruck

  „Najnovijom serijom tračnih mašina za pranje sudova M-iQ, klinika je potrošnju svojih resursa mogla da smanji za barem jednu trećinu.”

  Sa oko 1.600 kreveta i 5.500 zaposlenih, Univerzitetska klinika u Insbruku može da se pohvali zavidnim brojkama:

  • prosečni broj obroka na dan: 5.500
  • prosečni broj očišćenih kolica na sat: 35
  • broj očišćenih komada posuđa na dan: oko 40.000

  Velika kuhinja u klinici je jedna od prvih u Austriji koje su uvele sistem „Cook and Chill” u kojem se jela ponovo zagrevaju direktno u odeljenjima za negu. Obroci se isporučuju uz pomoć 100 kolica sa poslužavnicima, koja se dvaput dnevno vraćaju nazad u trakt za pranje posuđa. Prema Hoferu, to za njegov tim znači da dnevno moraju da operu 40.000 komada posuđa, pribora za jelo i sl., ali i očiste sama kolica za transport.

  MEIKO je 2010. godine pri renoviranju glavnog trakta za pranje posuđa u suterenu isporučio šest mašina visokog kapaciteta, među njima i automatski raspremač kolica, sistem za pranje kolica i tri tračne mašine za pranje sudova M-iQ.

  Najnovijom serijom tračnih mašina za pranje sudova M-iQ, klinika je potrošnju svojih resursa mogla da smanji za barem jednu trećinu, što u poređenju sa prethodnim sistemom znači uštedu troškova u visini od 100.000 evra godišnje.

  Kao dodatak tome je instaliran i vakumski sistem za reciklažu WasteStar koji reciklira organski otpad iz kuhinje. Klinika preko ovog sistema svake nedelje otpremi 14 kubnih metara vlažnog otpada u postrojenje za biogas, što može da pokrije energetske potrebe 100 domaćinstava od četiri osobe.