Kontakt
    The clean solution

    U školi Thomas’s prehrambeni otpad postaje ekološki

    Prehrambeni otpad sada više ne ide na deponiju ili u kanalizaciju već se sakuplja i pretvara u biogas i đubrivo

    „Želeli smo najbolje ekološko rešenje za svoje potrebe,” kađe generalni direktor keteringa škole Thomas’s Battersea General Mark Njuman. Škola Thomas's obezbeđuje ručak za 560 dečaka i devojčica uzrasta od četiri do 13 godina i za 120 zaposlenih i sistem za tretiranje prehrambenog otpada obrađuje ostatke hrane kada se tacne vrate.

    „Deca su naročito ekološki osvešćena, a ekološke karakteristike sistema WasteStar ispunjavaju sve što se od njega očekuje, što nam daje prednost i osigurava usaglašenost sa zakonodavstvom u budućnosti.”

    Taj novi sistem za pranje posuđa i upravljanje prehrambenim otpadom proizveo je MEIKO, a specifikacije je odredio specijalista za komercijalne kuhinje Court Catering Equipment.

    „Želeli smo da rešimo pitanje upravljanja prehrambenim otpadom kako treba pa da ne moramo da menjamo sistem za dve ili tri godine ako i kada dođe do promene zakonodavstva.

    Vlada će uskoro ukinuti upotrebu opreme za odlaganje otpada u komercilanim kuhinjama. Vodimo računa o tome da radimo ono što je dobro za životnu sredinu.” Jednostavnim postupkom koji je deo novog sistema za pranje posuđa, prehrambeni otpad se struže sa tanjira dok se stavljaju na veliku transportnu traku mašine za pranje posuđa.

    Mark Njuman s novom MEIKO mašinom
    Mark Njuman s novom MEIKO mašinom

    Umesto odvoženja na deponiju ili ispuštanja u kanallizacioni sistem kroz uređaj za odlaganje otpada, prehrambeni otpad iz škole Thomas's se sada secka na sićušne komade i odvodi u zapečaćeni rezervoar, odakle ga preuzima cisterna. Preuzimanje prehrambenog otpada je sa nekoliko puta nedeljno sada svedeno na najviše dva puta u polugodištu.

    Pored toga što je postigla održivo rešenje time što je smanjila broj pređenih kilometara službe za preuzimanje otpada, škola Thomas's je značajno smanjila i potrošnju deterdženta za pranje posuđa i hemikalija zahvaljujući novom sistemu za pranje posuđa koji radi zajedno sa sistemom za usisavanje otpada i koji, prema rečima Marka Njumana koristi „otprilike duplo manje deterdženta i sredstva za ispiranje od prethodne mašine.”

    *Bez obrade organskih materija iz prehrambenog otpada postupkom anaerobne digestije (AD), otpad će završiti na deponiji, stvarajući značajne količine metana koji je štetan za životnu sredinu, a koji se oslobađa u atmosferu. Iako metan nastaje i razgradnjom organskog otpada u postrojenjima za anaerobnu digestiju, gasovi bogati metanom se sakupljaju i koriste kao biogas, da stvaraju energiju umesto da zagađuju atmosferu.