Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution
Ikona hôtellerie

Hilton Amsterdam

Održivo pranje posuđa u Shipholu

Praonica posuđa Hilton Amsterdam

„One su logističko čvorište na kojem se susreću otpad i čistoća”

To je veličanstvena igra. Mnogobrojne etaže se provijaju nagore u zadivljujućoj liniji sve do staklenog krova atrijuma visokog 42 metra. Na recepciji i na pokretnim stepenicama se vidi užurbano kretanje: turisti i poslovni ljudi dolaze i odlaze. Ali isto tako je impresivno i iza kulisa. Jer tamo se nalazi žila kucavica hotela. A praonice posuđa su deo toga. „One su logističko čvorište na kojem se susreću otpad i čistoća”, objašnjava menadžer za prodaju Johan de Bok. „Zato su nam vrlo važni radni procesi koji su međusobno dobro usklađeni.”

Projektovanje radova je vodio kućni savetnik za hranu i piće hotela Hilton, 3Blue International. „U hotelu se stvara posuđe u vrlo različita vremena i na vrlo različitim mestima,” kaže Bart Kerssen, vlasnik preduzeća 3Blue International. „Interna logistika i snaga su zato važne polazne tačke pri koncipiranju kuhinja i definisanju tehničkih specifikacija.” Schiphol Real Estate se već 2010. obratio preduzeću i naručio studiju izvodivosti, kao i procenu obima u oblasti „hrane i pića”. Nakon dugog i kontinualnog procesa koncipiranja, prezentacija i prilagođavanja, 2013. je došlo do dodele posla za potpuno preuređenje kuhinja. Taj posao je 2014. godine dobio specijalista za profesionalne kuhinje, preduzeće Bouter iz Zutermera.

 

„Hotel Hilton Amsterdam Airport Schiphol trenutno ima najimpozantniju kuhinju u Holandiji,”

Ovaj zadatak je za preduzeće Bouter bio baš odgovarajući izazov. „Hotel Hilton Amsterdam Airport Schiphol trenutno ima najimpozantniju kuhinju u Holandiji,” uveren je direktor preduzeća Bouter, Antal van Dillen. „To su kuhinje u kojoj je uvek veliki metež. Osim toga, Hilton Amsterdam Airport Schiphol kao Green Key hotel ima, naravno vrlo visoke zahteve u pogledu održivosti.” Uz to je preduzeće Bouter na ovom projektu moralo da sarađuje s mnogo različitih strana. „Svaka strana se koncentrisala na različite stvari i imala je različite prioritete. Ali zajedno sa našim partnerom MEIKO mogli smo da realizujemo sve zahteve postavljene za sjajno rešenje po meri!”

Praonice posuđa Hilton Amsterdam Airport Schiphol su impresivan primer uspeha za MEIKO. U jednoj od kuhinja se radi punom parom sa zadnjim posuđem od doručka. „Osim isporuke uređaja, ljudima koji na kraju rade sa njima dajemo i profesionalnu obuku za rad sa uređajima. A nakon nekoliko nedelja ponovo dolazimo do kupca da u slučaju potrebe razjasnimo otvorena pitanja.” Svi uređaji odgovaraju važećim DIN standardima i zahtevima za održivost. Što je moguće manje para, visoki stepen rekuperacije toplote, ušteda vode... „Zahvaljujući rekuperaciji toplote, u stanju smo da vodu iz slavine ugrejemo sa 10 na 47 °C. Time štedimo energiju. A vidite li ova sita?” Johan pokazuje na korpe za pranje. „Ona zadržavaju otpad. U poređenju sa običnim mašinama, potrošnja vode time može da se prepolovi! Da li smo ponosni na ovaj projekt?” Odgovara sa osmehom na licu: „Itekako. Čuveno je ime i dobra vizit-kartica za MEIKO!”