Kontakt
  The clean solution
  Icon Bolnica

  Državna klinika u St. Peltenu

  Sistem za pranje kolica i mašina za pranje sudova sa tračnim transportom M-iQ laki su za rukovanje čime se postiže higijenska bezbednost

  Državna klinika u St. Peltenu

  U kuhinji državne klinike u St. Peltenu u Donjoj Austriji svežina je na prvom mestu.

  I tom cilju onda nije teško „eksperimentisati” i postoji spremnost za „životinjskim naporima”. Pošto je higijena jednako važna, sudovi se ovde peru mašinom preduzeća MEIKO.

  Dobro osmisliti stvar i dobro je izvesti, to prema mišljenju Knabba ne isključuje dimenziju veličine. Osim jela za oko 1.000 pacijenata, kuhinjski tim od 90 ljudi pod vođstvom rukovodioca kuhinje Helge Delivuk sprema hranu i za osoblje, koje bez najave može da jede u kantini. Isporučuje se i u zabavišta, škole i vrtiće, a iz kuhinje klinike u St. Peltenu jelo se isporučuje i na biciklima.

  Na raspolaganju stoji 2.000 m2 korisne površine u kuhinji koja je počela sa radom 1. marta 2014. – opremljenoj najnovijom tehnikom. A ona je itekako važna i u praonici posuđa. Da bi jela neposredno pre konzumacije do pacijenta stigla u pravo vreme i na dobroj temperaturi, kao i do kantine ili na sto učenika ili dece u zabavištu – za to je odgovoran dobro osmišljen sistem snabdevanja hranom.

  To funkcioniše jedino ako funkcioniše i snabdevanje hranom, kao i snabdevanje čistim tanjirima. Da bi od stakla preko porcelana i pribora za jelo i lonaca za kuvanje ili poslužavnika sve bilo potpuno higijenski oprano, koriste se tri velike mašine sa tračnim transportom najnovije generacije uređaja M-iQ.

  „Naši uređaju mogu da se konfigurišu za termičku dezinfekciju pri pranju posuđa, koja je normativna za bolnice i domove za negu u Austriji”,objašnjava Herbert Kregl, direktor preduzeća MEIKO Austria. Ono što je skoro još važnije za Martina Knabba i njegov eksterni tim za pranje posuđa, jeste apsolutno jednostavno rukovanje tehnologijom koja je u suštini vrlo kompleksna: „Tim u praonici posuđa se menja dosta često i ljudima koji ovde rade nemački ponekad nije maternji jezik”, sažeto prenosi Martin Knabb. Drago mu je što mašine M-iQ nisu izvanredne samo zbog promišljenog ergonomskog koncepta, već i zbog činjenice da u suštini ne dopuštaju greške prilikom rukovanja.

  Kolica u kojima se jela transportuju istovremeno mogu da hlade i greju. Njihovo čišćenje je podjednako jednostavno kao i čišćenje posuđa: nakon svake runde, dakle tri puta dnevno, jednostavno se uguraju u sistem za pranje kolica, u kojem se sva kolica za transport jela higijenski operu. Snabdevanje hranom bez problema u cirkulaciji – tako kako bi u velikoj klinici uvek trebalo biti.