Kontakt
  The clean solution
  Icon bolnica

  Bolnica Kivelä

  Vidne uštede godinu za godinom zahvaljujući tračnoj mašini za pranje sudova M-iQ

  Kivelän Hero

  Mašina M-iQ je jedna od najergonomičnijih tračnih mašina za pranje sudova i zaposlenici su brzo naučili kako da rukuju njom.

  Preduzeće Palmia koje pripada gradu Helsinkiju je nadležno za prehranu u bolnici Kivelä. U nadležnom odeljenju radi 21 zaposlenik i servira se oko 1400 porcija.

  Minna Väkiparta, stručni rukovodilac za prehranu, opisuje svoja iskustva: „Radim preko 15 godina kao stručni rukovodilac u jednoj velikoj kuhinji i pritom sam upoznala razne automate za pranje sudova. Tračna mašina za pranje sudova M-iQ je jedna od najergonomičnijih mašina i zaposlenici su brzo naučili kako da rukuju njom. Polje za rukovanje je jednostavno i nudi mnogo podataka o dnevnim rutinskim poslovima.

  Pre uvođenja tračne mašine za pranje sudova M-iQ bilo je više prijava bolovanja u jednom od naših odeljenja, pošto su zaposlenici povređivali ruke na oštrim ivicama druge mašine. Taj problem se sada uopšte ne pojavljuje.

  Nova mašina M-iQ ima pozitivan uticaj na radnu okolinu pošto radi tiho i ispušta vrlo malo pare. Za razliku od ranije, sada vrlo dobro izlazimo na kraj bez posebnog aspiratora pare. Nakon otklanjanja starog aspiratora, radni prostor je veći i istovremeno čistiji, pošto se na njega hvatalo puno prljavštine.

  Higijena pri radu sa tračnom mašinom za pranje sudova je sada mnogo bolja.

  Mašinom M-iQ godišnje uštedimo 208.780 litara vode, što znači sumu od oko 208 evra godišnje (1 m3 košta oko 1,00 evro). Kod troškova za otpadnu vodu (1,50 evro/m3) štedimo dodatnih 312 evra, tako da dolazimo do ukupne uštede od 520 evra godišnje.

  Dnevno koristimo oko 80 posuda. Uz pomoć mašine M-iQ te posude sada možemo da operemo za oko 30 minuta. I kod pretpranja posuđa sada štedimo i radne sate i vodu. Dok smo ranije sve ostatke hrane u posuđu morali vrlo temeljno da očistimo, sada je dovoljno odstraniti samo grube ostatke. Zbog toplote i vlažnosti, ovaj radni korak je za zaposlenike ranije bio krajnje naporan. To više nije tako.

  Higijena pri radu je sada mnogo bolja. Zahvaljujući delovima koji su označeni bojama, sada mogu da budem sigurna da će svi odgovarajući delovi biti izvađeni i temeljno očišćeni. To je sa jedne strane dobro za rad mašine, a sa druge time postižemo dobre rezultate. I čišćenje mašine može brzo da se objasni zaposlenicima. Površine unutar mašine se jednostavno čiste. A spoljne površine čistimo krpama za čišćenje od mikro vlakana.”